The Granatkapelle chapel architecture

mario bottas

Granatkapelle chapel


The chapel is named after the semiprecious stone garnet, which - cut like a rhombic dodecahedron - serves as a traditional piece of jewelry in the Ziller valley, and is usually worn with traditional attire. The chapel is located on a ledge, which offers views of the valley towards the north. To the south, the chapel overlooks the artificial reservoir, which feeds the snow cannons with water in winter.

The building

was erected on a concrete pedestal and is shaped like a rhombic dodecahedron. The load-bearing structure consists of wooden walls, which are clad with weathering COR-TEN steel plates. From the entrance level, a staircase leads to the oratory, where visitors can admire the precise geometric shape of the building at a glance. A central skylight serves as a light source, which brings to life the even surfaces of the wood-paneled walls, made of larch. The magic of the chapel’s interior lies in its compelling geometric form, which takes on a seemingly different shape when highlighted with natural light.